Strabismul

S

Strabismul reprezintă situaţia în care axele globilor oculari nu sunt paralele între ele şi ochii (unul sau ambii ochi) sunt deviaţi fie spre nas (strabism convergent), fie spre ureche (strabism divergent). Există şi un strabism fiziolofic, care persistă doar până la vârsta de 4-6 luni şi apoi dispare.

Strabismul poate apărea de la naştere – aşa numitul strabism congenital, sau poate apărea pe la 2-3 anişori, de obicei însoţit de existenţa unor defecte de dioptrii – aşa numitul strabism refractiv. Există şi forme speciale de strabism (paralitice, restrictive, verticale etc.) care apar de obicei de la naştere.

Tratamentul strabismului

este unul foarte complex şi de aceea trebuie făcut sub îndrumarea unui oftalmolog cu experienţă în astfel de cazuri.

Există forme de strabism care se pot corecta doar prin ochelari (cu dioptrii sau cu lentile speciale cu prisme).  Tratamentul de dezambiopizare (ocluzia), alături de exerciţiile ortoptice, se recomandă ori de câte ori este nevoie. Alteori, tratamentul strabismului necesită şi intervenţie chirurgicală. Însă de cele mai multe ori, tratamentul cuprinde toate aceste metode de tratament (operaţie, ochelari, ocluzie, exerciţii ortoptice).

Despre autor

Adina Grigorescu

Ochiul nu este numai o poartă a sufletului, ci și o hartă a multor afecțiuni organice chiar de la debut. Cu răbdare și pricepere Adina se apleacă să examineze fiecare pacient: fie că este sugar sau centenar. Are darul să comunice pe înțelesul tuturor, fapt ce i-a atras colaborarea multor ziare și reviste în care a publicat numeroase articole medicale: Adevărul, Femeia Azi, Mami, Look, Cosmopolitan, Elle.

Scrie-mi ce crezi