Ochelari de soare

O

Ochelarii de soare de calitate fac pentru ochi, ceea ce cremele de protecţie solară fac pentru piele. Cu alte cuvinte, ne protejează ochii de efectele nocive ale radiaţiilor solare ultraviolete (UV).

De aceea, ochelarul de soare nu mai trebuie privit doar ca un accesoriu la modă, ci ca unul indispensabil pentru sănătatea ochilor noştri.

Radiaţiile ultraviolete pot produce în timp mai multe afecţiuni oculare, de la arsuri corneene  (fotocheratite), cataractă, pterigion (o degenerescenţă a conjunctivei), degenerescenţă maculară (o afecţiune retiniană), până la cancer de pleoape sau de conjunctivă.

Este important să ştim cum să alegem ochelarii de soare! Cel mai important este ca lentilele să aibă filtru de protecţie UV, cu cât mai mare cu atât mai bine, ideal de 99-100%. Intensitatea culorii lentilei nu reflectă neapărat gradul filtrului de protecţie, acesta fiind de fapt un strat protector în structura lentilei.

Culorile cele mai odihnitoare pentru ochi s-au dovedit a fi verde, gri, maron sau chihlimbar, dar aceasta ţine mai mult de preferinţa personală, cel mai important fiind ca lentila respectivă să aiba filtru anti UV de 100%.

Rama ochelarului de soare ar fi bine să fie ceva mai mare şi să încadreze zona ochilor cât mai bine, pentru a nu permite razelor de soare să pătrundă în ochi nici prin lateral, nici pe deasupra ochelarului. Dacă totuşi ochelarii cu braţe mai late deranjează la şofat (îngustează câmpul vizual), atunci purtaţi un ochelar cu braţe subţiri, dar nu uitaţi de pălăria de soare sau de şapcă care să ofere protecţia suplimentară de care au nevoie atât ochii cât şi faţa.

Pentru purtătorii de ochelari de vedere, există fie ochelari de soare cu dioptrii (cu lentile cu filtru de protecţie UV!), fie lentile heliomate (care îşi modifică culoarea în funcţie de intensitatea luminii). Deşi există şi lentile de contact cu protecţie UV, ele nu pot suplini totuşi ochelarii de soare, pentru că nu oferă protecţie întregului glob ocular şi nici pleoapelor.

O şi mai bună protecţie contra luminii reflectate (de suprafaţa apei, de şosele, nisip, zăpadă) o oferă lentilele polarizate.

Trebuie menţionat faptul că ochelarii de soare cu lentile care nu au filtru anti UV, fac mai mult rău ochilor decât dacă n-am purta ochelari deloc. Pentru că în spatele lentilei colorate pupila se dilată şi întrucât lentila nu are filtru anti UV, permite practic unei cantităţi mult mai mari de radiaţii UV să pătrundă în ochi.

Să nu-i uităm pe cei mici – şi ei, ba chiar aş spune, mai ales ei trebuie să fie învăţaţi ca vara sa poarte ochelari de soare! Vezi articolul despre ochelari de soare pentru copii!

Despre autor

Adina Grigorescu

Ochiul nu este numai o poartă a sufletului, ci și o hartă a multor afecțiuni organice chiar de la debut. Cu răbdare și pricepere Adina se apleacă să examineze fiecare pacient: fie că este sugar sau centenar. Are darul să comunice pe înțelesul tuturor, fapt ce i-a atras colaborarea multor ziare și reviste în care a publicat numeroase articole medicale: Adevărul, Femeia Azi, Mami, Look, Cosmopolitan, Elle.

Scrie-mi ce crezi