Primul consult

P

Dacă părinţii nu observă nimic în neregulă la ochii copilaşului lor, primul consult oftalmologic al acestuia trebuie să fie obligatoriu în jurul vârstei de 3 anişori, când este ceva mai mare şi colaborează mai bine. Dacă însă li se pare că există o problemă cât de mică, cel mai bine este să se prezinte cu copilul cât mai repede la oftalmolog. O grijă deosebită în acest sens trebuie să aibă părinţii care sunt purtători de ochelari sau au diferite boli de ochi care se pot transmite genetic la copil.

Consultul la copiii mici şi foarte mici (sub un an) este destul de dificil având în vedere vârsta şi lipsa de colaborare a pacientului. Însă este important de efectuat pentru depistarea anumitor defecte congenitale, pentru obiectivarea unui strabism evident şi depistarea defectelor mari de dioptrii. Bineînţeles că la această vârstă măsurătorile de dioptrii sunt aproximative şi de aceea trebuiesc repetate periodic. După vârsta de 2-3 anişori, măsurătorile se pot face mult mai exact şi ochelarii se pot prescrie foarte corect. Determinarea dioptriilor la copii se face numai cu anumite picături speciale (care au rolul de a paraliza temporar muşchii acomodaţiei), fără aceste picături măsurătorile indicând valori false ale dioptriilor.
Controlul trebuie să cuprindă obligatoriu şi examenul fundului de ochi.

Despre autor

Adina Grigorescu

Ochiul nu este numai o poartă a sufletului, ci și o hartă a multor afecțiuni organice chiar de la debut. Cu răbdare și pricepere Adina se apleacă să examineze fiecare pacient: fie că este sugar sau centenar. Are darul să comunice pe înțelesul tuturor, fapt ce i-a atras colaborarea multor ziare și reviste în care a publicat numeroase articole medicale: Adevărul, Femeia Azi, Mami, Look, Cosmopolitan, Elle.

Scrie-mi ce crezi