Am nevoie de consult?

A

Fiecare persoană trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog pentru o consultaţie de rutină, pentru o „evaluare”, chiar dacă nu există nici o problemă oftalmologică evidentă. În funcţie de rezultatele acestui prim consult, medicul va decide care va fi ritmul controalelor periodice ulterioare. Deoarece cheia conservării vederii constă în prevenţie, iar aceasta se poate face doar prin controalele periodice obligatorii (anuale sau mai dese, după cum hotărăşte medicul).

Dar să începem cu începutul! Depistarea şi tratarea problemelor de vedere trebuie iniţiată de la vârste cât mai mici pentru a avea şanse maxime de recuperare.

Mulţi părinţi nu ştiu că primul consult oftalmologic este obligatoriu la toţi copiii în jurul vârstei de 2,5-3 anişori. Cel puţin teoretic (în funcţie de colaborarea copilului), aceasta este vârsta la care este posibilă consultaţia completă la copii. Scopul acestui control este de a testa vederea fiecărui ochi în parte, de a depista defectele de dioptrii, de a stabili dacă micuţul are sau nu nevoie de ochelari, de a descoperi un eventual strabism, de a face examenul fundului de ochi şi de a depista o eventuală afecţiune oculară genetică sau dobândită.

Determinarea dioptriilor la copii (la copiii mai mari cu ajutorul dioptronului, la cei micuţi prin schiascopie) se face numai după folosirea unor picături speciale care au rolul de a paraliza temporar muşchii acomodaţiei, măsurătorile făcute fără aceste picături indicând valori false ale dioptriilor copilului.

Am vorbit despre primul consult complet (sau cât mai complet) la copii – pe la 3 anişori! Însă copiii pot şi trebuie să fie examinaţi şi la vârste mai mici, începând chiar de la naştere. Există chiar afecţiuni care impun acest lucru – de exemplu screeningul pentru retinopatia de prematuritate care se face în maternităţi.

De aceea, orice suspiciune pe care o au părinţii în legătură cu ochii (orice anomalie de formă sau de mărime) sau cu vederea copilului lor, trebuie să îi conducă spre un consult de specialitate, indiferent de vârsta copilului. O grijă deosebită trebuie să aibă părinţii care sunt purtători de ochelari sau în a căror familie există purtători de ochelari sau cu afecţiuni oculare cu transmitere genetică care nedepistate şi netratate la timp pot duce la pierderea vederii (cataracta congenitală, galucomul congenital, retinoblastomul etc.).

De asemenea, părinţii trebuie să mai ştie că şi un strabism mic sau o diferenţă de dioptrii între ochi, sunt lucruri care nedepistate şi netratate la timp duc la pierderea vederii (aşa numita ambliopie) în ochiul „care fuge” sau cu dioptria mai mare. Iar procesul de recuperare a vederii are şanse maxime de reuşită doar în primii 5-6 ani de viaţă.

Sunt multe lucruri de aflat despre vederea noastră şi a copiilor noştri. Poate nu veţi afla totul doar în aceste pagini, dar sper ca în urma consultului oftalmologic să aflaţi răspunsul la problemele voastre!

Despre autor

Adina Grigorescu

Ochiul nu este numai o poartă a sufletului, ci și o hartă a multor afecțiuni organice chiar de la debut. Cu răbdare și pricepere Adina se apleacă să examineze fiecare pacient: fie că este sugar sau centenar. Are darul să comunice pe înțelesul tuturor, fapt ce i-a atras colaborarea multor ziare și reviste în care a publicat numeroase articole medicale: Adevărul, Femeia Azi, Mami, Look, Cosmopolitan, Elle.

Scrie-mi ce crezi