Am nevoie de consult?

A

Fiecare persoană trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog pentru o consultație de rutină, pentru o „evaluare”, chiar dacă nu există nici o problemă oftalmologică evidentă. În funcție de rezultatele acestui prim consult, medicul va decide care va fi ritmul controalelor periodice ulterioare. Deoarece cheia conservării vederii constă în prevenție, iar aceasta se poate face doar prin controalele periodice obligatorii (anuale sau mai dese, după cum hotărăște medicul).

Dar să începem cu începutul! Depistarea și tratarea problemelor de vedere trebuie inițiată de la vârste cât mai mici pentru a avea șanse maxime de recuperare.

Mulți părinți nu știu că primul consult oftalmologic este obligatoriu la toți copiii în jurul vârstei de 2,5-3 anișori. Cel puțin teoretic (în funcție de colaborarea copilului), aceasta este vârsta la care este posibilă consultația completă la copii. Scopul acestui control este de a testa vederea fiecărui ochi în parte, de a depista defectele de dioptrii, de a stabili dacă micuțul are sau nu nevoie de ochelari, de a descoperi un eventual strabism, de a face examenul fundului de ochi și de a depista o eventuală afecțiune oculară genetică sau dobândită.

Determinarea dioptriilor la copii (la copiii mai mari cu ajutorul dioptronului, la cei micuți prin schiascopie) se face numai după folosirea unor picături speciale care au rolul de a paraliza temporar mușchii acomodației, măsurătorile făcute fără aceste picături indicând valori false ale dioptriilor copilului.

Am vorbit despre primul consult complet (sau cât mai complet) la copii – pe la 3 anișori! Însă copiii pot și trebuie să fie examinați și la vârste mai mici, începând chiar de la naștere. Există chiar afecțiuni care impun acest lucru – de exemplu screeningul pentru retinopatia de prematuritate care se face în maternități.

De aceea, orice suspiciune pe care o au părinții în legătură cu ochii (orice anomalie de formă sau de mărime) sau cu vederea copilului lor, trebuie să îi conducă spre un consult de specialitate, indiferent de vârsta copilului. O grijă deosebită trebuie să aibă părinții care sunt purtători de ochelari sau în a căror familie există purtători de ochelari sau cu afecțiuni oculare cu transmitere genetică care nedepistate și netratate la timp pot duce la pierderea vederii (cataracta congenitală, galucomul congenital, retinoblastomul etc.).

De asemenea, părinții trebuie să mai știe că și un strabism mic sau o diferență de dioptrii între ochi, sunt lucruri care nedepistate și netratate la timp duc la pierderea vederii (așa numita ambliopie) în ochiul „care fuge” sau cu dioptria mai mare. Iar procesul de recuperare a vederii are șanse maxime de reușită doar în primii 5-6 ani de viață.

Sunt multe lucruri de aflat despre vederea noastră și a copiilor noștri. Poate nu veți afla totul doar în aceste pagini, dar sper ca în urma consultului oftalmologic să aflați răspunsul la problemele voastre!

Dacă ești în căutarea unui oftalmolog în București, sau a unui oftalmolog pediatru, ne găsești pe Bd. Mărășești 22A, la Oftal Medica Consult! Te așteptăm!

Despre autor

Adina Grigorescu

Ochiul nu este numai o poartă a sufletului, ci și o hartă a multor afecțiuni organice chiar de la debut. Cu răbdare și pricepere Adina se apleacă să examineze fiecare pacient: fie că este sugar sau centenar. Are darul să comunice pe înțelesul tuturor, fapt ce i-a atras colaborarea multor ziare și reviste în care a publicat numeroase articole medicale: Adevărul, Femeia Azi, Mami, Look, Cosmopolitan, Elle.

8 comentarii

 • Bună ziua am si eu Un baietel in vârstă de 3 ani și tot își strânge ochișorii al deranjează as dori sa ai fac un control

 • Buna ziua
  Sigur, va asteptam cu drag. Va rog sunati la 0747345345 pentru a putea stabili o programare! Numai bine!

 • Buna seara! Am un nepotel de 2 ani si o luna. Are strabism. Aproape de 1 an incercam cu ochelari, dar fara mari sanse
  Cred ca e ceva genetic, din partea tatalui. As vrea sa stiu daca se poate opera. Eventual mai multe detalii despre recuperarea vederii. Multumesc, o seara frumoasa!

 • Buna ziua,
  In principiu, strabismele care nu se rezolva prin ochelari, au indicatie chirurgicala. Ca sa va pot da mai multe detalii, ar trebui sa stiu despre ce fel de strabism este vorba, ce deviatie, ce dioptrii, cat vede copilul etc. Insa foarte probabil se poate opera daca prin ochelari tot se vede strabismul. Multa sanatate!

 • Bună ziua!
  As dori si eu o consultatie pentru fetita mea de 7 anisori.
  As dori mai multe detalii unde si cum sa fac o programare.

 • Buna ziua
  Pentru programare puteti suna la 0747345345. Va asteptam cu drag!

 • Buna ziua, va rugam sa sunati dvs la 0747345345 sau sa ne lasati un telefon de contact ca sa va putem ajuta cu programarea. Numai bine!